I princip hela Sverige är i ett skriande behov av bostäder, så även Falkenberg. Vi på flyttatillfalkenberg.se har tidigare nämnt den satsning på bostäder som Gekås har inlett, och det var så klart ett positivt besked. Sett till 2016 års siffror gällande priserna på bostadsmarknaden måste det dock till betydligt kraftigare åtgärder.
Hallands län har inte klarat sig undan den svenska bostadskrisen, inte på något sätt faktiskt. Liksom i resten av landet fortsätter priserna på bostäder att stiga för varje dag som går. 2016 års siffror visade en prisökning på hela 19 procent, vilket är högre än genomsnittet i Sverige som ligger på 14 procent. I Falkenberg var siffran oroväckande hög, hela 21 procent. Detta gäller dock för alla typer av bostäder. Ökningen på villor var lite lägre (9 procent). De som klarat sig bäst i Hallands län är grannkommunen Kungsbacka som hade en relativt låg ökning under 2016 på 8 procent.
Det man kan konstatera är att där behovet är som störst (bostadsrätter), är också prisökningen som störst.
Som en följd av detta har marknaden för svarta bostäder kraftigt ökat. I en granskning som P4 Halland gjorde kunde det konstateras att kommunala lägenheter såldes på den svarta marknaden. Med falska kontrakt lyckades några personer sälja ett antal lägenheter illegalt. Detta fick fastighetsbolaget HFAB att agera genom att strama åt uthyrningsprocessen ytterligare. Exakt hur man ska göra vill inte HFAB berätta då de kriminella aktörerna kan få nys om det, och då ändra tillvägagångssätt. Totalt rör det sig om 50 svarta lägenhetskontrakt som nu fastighetsbolaget sagt upp.
Om bostadspriserna i Falkenberg kommer att fortsätta stiga är så klart svårt att sia om. Men om man ser till den långsiktiga utvecklingen från 2000-talet och framåt, tyder det mesta på att trenden tyvärr kommer att hålla i sig. Det som ytterligare förstärker tesen om detta är att Halland i allmänhet, och Falkenberg i synnerhet, har många som väljer att göra sina fritidshus till permanenta boenden.
Eftersom läget i Falkenberg är som det är, blir det också viktigare att tänka på bolån, lånelöften och ekonomi i stort. Och det kan vara en riktig djungel, för det finns så många aktörer på marknaden. Det behöver dock inte vara en nackdel för dig, om det blir färre och färre bostadsrätter kommer låneföretagen och bankerna få det allt svårare att attrahera nya kunder. Därmed torde räntorna gå ner, det är enkel logik. Men det är inte bara räntesatserna du bör tänka på, utan också villkoren generellt och framför allt längden på lånen. Du ska alltid vara försiktig med lånelängden eftersom att långa lån kan få negativa effekter på din ekonomi. Vi kan i varje fall starkt rekommendera den här sidan där du kan hitta lägsta ränta för bolån. Där kan du enkelt se vad de olika bankerna erbjuder för räntor, regler och villkor.
Det återstår att se nu om vi tvingas återkomma med en liknande artikel efter att ha sett 2017 års prisnivåer på bostäder. Låt oss hoppas att det inte blir så!