Skip to content
Home » Nyheter » Årets fiskesäsong har startat

Årets fiskesäsong har startat

  • by

fiske

Med våren börjar även fiskesäsongen komma igång. Sedan långt tillbaka är det många som vill fiska just i  Ätran belägen i Falkenberg för dess vackra naturspel när laxen passerar. Laxen tillbringar nämligen sitt vuxna liv i Nordatlanten men återkommer till Ätran för att leka.

Historia om laxfiske i Ätran

Falkenbergs stad fick på slutet av 1800-talet rätten till att laxfiske då det tidigare varit privata arrangörer eller kronan som haft ensamt tillträde. 1892 hade en syssloman, en fiskare, fyra laxdragare och två vakter blivit anställda för att ansvara om laxfisket. Dock kunde privatpersoner också ta del av laxfisket genom att hyra en fiskeplats.

Fånga laxen gjorde man genom att dra lösgarn mellan två ekor, lägga fiskenät utefter åstranden, genom metning med fiskespö eller fångades laxen in i en anordning som kallades laxgård som byggdes upp just för detta ändamål.

Laxfiske i Ätran idag

Det är många som besöker staden för just laxfiske och vill man prova på det kan man kan köpa ett fiskekort i laxfiskestugan, turistinformationen eller kan man köpa ett fiskekort på Falkenbergs hemsida. Tänk på att det endast är tillåtet att fiska med spinn- eller flugspö.

Fångsten kan sedan mätas och vägas vid fiskestugan och har man ett intresse för fiskande kan man följa fångsterna i Ätran.

 

Den 30 september kommer årets laxfiskare att utses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *