Skip to content
Home » Nyheter » Barnvänligt i Falkenberg

Barnvänligt i Falkenberg

  • by

Falkenberg utflykter med barn

Äntligen är våren här! Dagarna blir inte riktigt längre men nog blir de allt ljusare! Framförallt blir det roligare för frusna föräldrar, och även barn, att umgås utomhus och njuta av fin natur!

Billiga aktiviteter för barn

Det är lätt att fastna i tankemönstret om att man som förälder måste hitta på kostsamma aktiviteter med sina barn, för att de ska uppleva det som roligt. Det finns många billiga alternativ till att spendera heldagar på lekpalats – och speciellt nu när våren har börjat komma och det blir härligare för varje dag att vara utomhus.

I och utanför Falkenberg finns det många parker och naturområden att bara ta promenader i, eller varför inte samlas några vänner med era barn och ha en picknick ihop? Många föräldrar upplever idag att det är svårt att slita sina barn från mobiltelefoner och surfplattor, men i ärlighetens namn är det nog få saker som slår en bra dag ute i naturen. Men vad ska man hitta på med sitt barn när man inte är någon skogsmulle själv?

Ta en promenad

Ja, det behöver faktiskt inte vara mer invecklat än så. Beroende på ditt barn och hur gammalt det är kan en promenad i skog eller park vara spännande nog. Det viktigaste är att ni har bra kläder på er och att det blir så mycket roligare om man som förälder inte fokuserar på att gå en viss sträcka eller att ni ska vara borta ett visst antal timmar. Räkna med många stopp längs din uttänkta rutt och fokusera på det ni ser just nu, och inte det som ni kommer att se.

Uteaktiviteter

Leta rätt på några kottar och pinnar och låt barnen skapa fritt. Om du eller barnen tycker att det är svårt, ta med lite saker hemifrån som kanske snören eller några kartongbitar och bygg en mobil som ni kan hänga upp på väggen eller i taket när ni kommer hem igen. Kom bara ihåg att ta hem allt ni tar med er, alternativt bara ta med saker som inte skadar naturen – om de skulle råka bli kvar i skogen.

Kreativa lekar i skogen

Lekar i skogen

Här får man öva på sin kreativitet, men det är enklare än vad man tror att hitta på lekar med “begränsade” tillbehör.

Leta upp några föremål; stenar, kvistar, kottar med mera. Placera dom på marken och låt barnen titta noga på dom. Be sedan barnen att blunda och börja med att ta bort ett föremål. När barnen sedan får öppna sina ögon ska de klura ut vilket föremål som är borta. Gör leken svårare genom att ta bort fler föremål eller flytta runt på dom saker som är kvar. Ni kan även täcka över alla föremål och be barnen berätta så många saker som de kommer ihåg.

parker och naturområden i falkenberg

Om du inte vill eller kan ta med ditt barn direkt ut i skogen finns jättefina och mysiga alternativ i Falkenberg. Vallarna är ett populärt tips som du kan ta dig till med buss eller en kort promenad. Och har du äldre barn som gärna går på upptäcktsfärd finns detta med en kort biltur från Falkenberg.

Vallarna

Vallarna är ett välkänt område nästan mitt i Falkenberg, där du har ett område på strax över 270 000 m² att röra dig på. Vallarna har även ett rikt djurliv, att bara ströva runt och se om ni ser några djur kan vara en upplevelse i sig.

Skulle ni ändå ha sådan otur att ni inte ser varken änder eller fisk i Ätran finns även ett litet zoo med bland annat getter, grisar och får här.

Vallarna hyser även en friluftsscen, där det spelas teater under sommarhalvåret, en motionsslinga, minigolf och en skatepark – och självklart har de även stans kanske största lekpark.

Döda Fallet

Har du lite äldre barn, som förvisso tycker om att leka i lekparker, men som gärna följer med på lite mer spännande utflykter finns Yngeredsforsdammen, eller Döda Fallet cirka 20 minuters bilresa utanför Falkenberg.

Döda Fallet är numera ett övergivet vattenkraftverk som lades ned då ett nytt kraftverk anlades lite längre uppströms. Här finns även ett gammalt sågverk att upptäcka och området är helt sagolikt och fullt av spännande håligheter och skrymslen. Med detta sagt är detta ett lämpligare utflyktsmål för lite äldre barn, det finns mycket att utforska men även många djupa klyftor i stenarna och marken kan vara hal och förrädisk. Bra och sköna skor är alltid att föredra och lite matsäck kan även vara att föredra då man lätt spenderar några timmar här.

Ta med barnen på utflykt i Falkenberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *